EL TEMPS DE LES COSES
BECA ODISSEU 2023
MARTÍ COSTA OLIVÉ I CIA LA BUSCA

En Pau torna a viure a la casa familiar quan el seu pare i la seva mare ja no hi són. Els anys de la seva infantesa, que havia oblidat, el visitaran durant les nits d’insomni i l’abocaran a un viatge interior, oníric i metafòric on els boscos i els animals el connectaran al nen que un dia va ser.

Així, el record d’una família encallada en l’immobilisme, la incomunicació i les dificultats per estimar, el farà topar de cara amb les pors i els dubtes que l’inquieten a l’hora d’afrontar el seu present i de decidir com vol viure’l.

Un espectacle amb tons dramàtics i fantàstics que juga amb les percepcions de la història personal, el pas del temps, l’herència i els vincles familiars, per tal de revisar-ne els patrons.

Notes de direcció

«La llibertat no és fer qualsevol cosa sinó fer-nos lliures de la por: Si busquem la seguretat, sempre serem súbdits d’alguna forma. En canvi, perdre la por ens emancipa»
Marina Garcés

La nostra família defineix en nosaltres més coses de les que aparentment creiem, malgrat l’obstinació d’independència i singularitat que qualsevol persona persegueix a mesura que va creixent i intenta trobar un sentit a la vida pròpia. El temps de les coses assumeix aquesta premissa o, si més no, el fet que el context on creixem i la nostra família estableixen quins seran els conflictes i els reptes a resoldre per tal de responsabilitzar-nos del nostre present i poder sentir com a nostre el temps que vivim.

Però, sobre què edifiquem el nostre present? L’experiència passada ens condiciona a l’hora d’imaginar el nostre futur? Podem projectar-nos més enllà de les referències que hem viscut? Si existeix alguna resposta, el que és segur és que es descobreix caminant.

La filòsofa Marina Garcés explicava el 2018 en una conferència anomenada «Perdre la por, quin marge donem a l’esperança?» que el llegat més valuós que podem deixar a qui ve darrere nostre és la confiança per viure i perdre la por perquè no fer-ho és una condemna a mantenir-se a la zona segura que, tanmateix, sempre ens manté sotmesos a algú altre. És per això que, si el futur l’entenem com a una suma de presents que volem viure amb un sentit propi, ens cal encarar les pors per visitar el passat i així entendre d’on venim, on som i, potser, saber cap a on volem anar.

Martí Costa Olivé

Del 16 al 24 de març de 2024

De dimecres a divendres a les 20h.
Dissabte 16/03 a les 20h.
Dissabte 23/03 a les 17h i les 20h.
Diumenges a les 18h.

Dramatúrgia i direcció: Martí Costa Olivé
Interpretació: Julia Calzada Garcia, Lluís Català Blesa i Pol Forment Rivaud

Assessoria escènica i mirada externa: Clara Manyós
Il·luminació: Mattia Russo
Espai escènic i vestuari: Roger Badia Rafart
Espai sonor: Gerard Vidal Barrena
Producció: Sonder Produccions, Sis Producciones i Martí Costa Olivé
Fotografia: Olga Rivaud

Agraïments: Albert Tola i el grup de “tensionaires”, Aina Balasch i Centre Cívic El Sortidor.

Espectacle Guanyador de la Beca Odisseu Eòlia i+D 2023