EÒLIA ESCENA EMERGENT 2023

DAVID PINTÓ CODINASALTAS / ALBERT GUINOVART / A PARTIR D’AGUSTÍ SOLER I MAS

L’hivern de 1838, una Mallorca allunyada de les revolucions industrials i els grans canvis que sacsejaven Europa, va rebre la visita de l’escriptora George Sand i el compositor Frédéric Chopin. L’arribada d’aquests personatges va trastocar els costums de l’illa i va generar un escàndol de dimensions èpiques.

El musical explica (més o menys) tot allò que va passar durant aquelles vacances i ens presenta els personatges i les peripècies que van viure la parella durant la seva estada a la cartoixa de Valldemossa.

Vaig descobrir Els llits de Valldemossa i l’aventura mallorquina de George Sand quan tenia setze anys a Manresa. El grup “El petit Espantall”, dirigits per la incansable Maria Jesús Isart, la representava, i jo, embadalit, anava a tafanejar durant els assajos. En tinc molts records, d’aquesta producció, i també de l’Agustí Soler, l’autor del text, pare de la meva amiga Eva. Em van obrir les portes de casa seva i del seu cor de seguida (em banyava a la seva piscina de Navarcles, vaig participar a l’Innocentada i tantes altres històries).

Fa temps que penso que aquesta història és un musical. Però necessitava una música potent que l’ajudés a volar. Tinc la sort (i també el plaer) de comptar amb un músic excepcional, l’Albert Guinovart, que s’ha engrescat i inspirat, i ha creat uns temes divertits i molt coloristes que encaixen a la perfecció amb el text. Això que veureu avui és el que els americans, els inventors del musical, en dirien un workshop. Un banc de proves per veure com funciona allò que hi ha escrit sobre el paper.

La comèdia és una de les coses més difícils de fer en teatre, demana concentració, precisió i molt de talent. Això ho vaig dir als alumnes de quart molt abans que existís la música de l’obra. Han treballat el material i se l’han fet seu. Han suat tinta perquè la comèdia brillés. Estic molt content perquè ho han aconseguit. Esperem fer-vos riure i pensar. Perquè això que va passar aquell hivern de 1838 no sembla que estigui tan lluny d’algunes coses que passen avui dia.

David Pintó Codinasaltas

Del 04/05/23 al 07/05/23

Dijous i divendres a les 20h
Dissabte a les 17h i a les 20h
Diumenge a les 18h

Interpretació: Sol Carner, Mireia Federico, Marina García, Anna Manyà, Marc Marín, Ariadna Montoro, Mireia Obregón, Esteve Roig, Júlia Turu i Arlet Valls
Piano: Óscar Peñarroya

A partir d’Els llits de Valldemossa, d’Agustí Soler i Mas
Direcció i dramatúrgia: David Pintó Codinasaltas
Composició musical: Albert Guinovart
Direcció musical: Óscar Peñarroya

Ajudant de direcció: Juli Aymí
Escenografia: Josep Pijuan “Piju”
Vestuari i caracterització: Ana Sabina
Coreografia: Aina Torné
Assessorament mallorquí: Marta Cuesta i Sebastià Bové
Coordinadora de producció: Júlia Faneca
Agraïments: Jordi BulbenaEstanis AboalAndrés Pizafamília Soler i MasNacho Feijoo, Joey Bates, Rafató teatre, Montse Miralles, Carolina Codinasaltas, Pep Anton Gómez, Francesc Comas i Dagoll Dagom