MÀSTER EN CREACIÓ DE TEATRE MUSICAL
El Taller de Músics i Eòlia Centre Superior d’Art Dramàtic, s’uneixen en un conveni de col·laboració per a crear el Màster en Creació de Teatre Musical. La titulació ofereix a intèrprets, compositors, directors i dramaturgs l’oportunitat d’aprofundir en les eines que interrelacionen la música i el teatre i entendre els mecanismes teòrics i estructurals del gènere. Compta amb un equip docent format per professionals en actiu especialistes en la matèria.
El Màster es pot cursar sencer o de manera parcial.
60 Crèdits – Títol propi
OBJECTIUS
El Màster en Creació de Teatre Musical té per objectiu dotar als estudiants que s’hi matriculin d’eines especialitzades per a la creació i realització de musicals originals i de producció pròpia, i afavorir la cooperació entre professionals.
És un màster de rang universitari on s’aprofundeix en els coneixements imprescindibles per escriure un musical, amb unes assignatures eminentment pràctiques. A més, enriqueix i complementa les habilitats i destreses de l’alumnat per tal de potenciar-ne la seva creativitat, expressió i interpretació.
El màster aporta l’estructura pedagògica necessària per tal d’investigar en profunditat teòrica l’àmbit del teatre musical; preparar, produir i crear espectacles d’aquest gènere; ampliar la formació artística contemporània, acadèmica i tècnica; i l’aproximació en l’ús de les noves tecnologies aplicades a l’escena.
En el Màster en Creació de Teatre Musical s’analitza el gènere des d’un punt de vista històric per tal de comprendre les decisions estètiques que es van prendre a l’hora de crear les grans obres admirades avui en dia. També analitza les fonts d’inspiració dels grans mestres, un exercici fonamental que ajuda a l’alumnat a trobar la seva manera de fer genuïna, personal i intransferible.
L’estructura del màster la conformen assignatures setmanals (Història del teatre musical, compositors representatius, taller de lletres de cançons, l’estudi de les dramatúrgies, preproducció d’un musical, tecnologia aplicada, composició i deconstrucció de cançons…) i, també tot un seguit de classes magistrals impartides per professionals en actiu: Antoni Font-Mir, Nina, Àngel Llàcer i Manu Guix, Jordi Sellas, Ariadna Peya i Andreu Gallén, Anna Rosa Cisquella, entre d’altres.
El Màster en Creació de Teatre Musical disposa d’una bibliografia especialitzada de consulta. El màster és un punt de trobada entre professionals interessats en el gènere, un espai de diàleg entre creadors i un lloc on poder millorar els nostres estudis musicals.
PERFIL DE L’ESTUDIANT
Hi poden accedir titulats en estudis superiors de música, dramatúrgia, direcció i interpretació i professors, docents i professionals del sector que vulguin ampliar la seva formació. L’entrevista personal valorarà també qualsevol formació o experiència no reglada.
PROFESSORAT
CALENDARI
Curs 2024-2025
Durada acadèmica: 1 any, del 8 d’octubre de 2024 al 21 de juny de 2025
Horari de classes: Dimarts de 9h a 14.15h i dimecres de 8.30h a 14.15h
Masterclasses: Es realitzaran en dijous seleccionats, d’11h a 13h
MATÈRIES
DIRECCIÓ ACADÈMICA
COORDINACIÓ
David Pintó Codinasaltas d’Eòlia CSAD
Toni Pagès del Taller de Músics
MASTERCLASSES
La veu dels personatges
amb Wendy LeBorgne
Dijous, 24 d’octubre 2024
D’11h a 13h al Taller de Músics
El dramaturg proposa un personatge i el compositor l’esculpeix sobre la partitura. Què cal tenir en compte per no martiritzar els intèrprets?
Understanding the science behind belting – what is happening physiologically? Where do you start with a beginning belter and how/when do you advance their technique?
La Dra. Wendy LeBorgne és una sol·licitada patòloga de la veu, oradora, autora i entrenadora d’atletes vocals pel que fa a veus d’elit i comunicació impactant.
Traduir un musical
amb Roser Batalla
Dijous, 21 de novembre 2024
D’11h a 13h al Taller de Músics (Cendra 24)
Com s’aconsegueix que un musical soni igual que l’original però en una altra llengua? S’ha de ser fidel? S’ha de ser literal? S’ha de tergiversar el significat real per acostar-nos al que l’autor volia transmetre realment? Roser Batalla, traductora i adaptadora de “Gypsy”, “Company”, “La jaula de las locas”, “Sweeney Todd”, “Chicago”, “T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré”, “A little night music”, “Marry me a little” ens explicarà com s’enfronta a aquests grans reptes i ens parlarà de la seva experiència en el món de la traducció i l’adaptació.
Masterclass coorganitzada per EÒLIA Centre Superior d’Art Dramàtic, la Fundació SGAE, a través del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya, i Taller de Músics
L’orquestració i la seva aplicació en el teatre musical
amb Jordi Cornudella
Dijous, 12 de desembre 2024
D’11h a 13h al Taller de Músics (Cendra 24)
Escriure una cançó és complexe. Comptar amb la complicitat d’un orquestrador ens farà créixer i millorar la nostra feina. Nosaltres podem ser uns grans orquestradors de la nostra feina si tenim en compte tota una sèrie de conceptes.
Es pot orquestrar fins i tot si no tenim una orquestra!
Masterclass coorganitzada per EÒLIA Centre Superior d’Art Dramàtic, la Fundació SGAE, a través del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya, i Taller de Músics
Introducció als drets d’autor
amb Ignacio Feijoo
Dijous, 23 de gener de 2025
D’11h a 13h al Taller de Músics (Cendra 24)
Parlarem dels drets al teatre musical i l’autoria, i farem una petita capbussada al món de les llicències i els royalties des de la perspectiva legal.
Una pinzellada sobre la propietat intel·lectual derivada de la creació i interpretació de les obres teatrals i musicals. Quins drets i obligacions ens competent i emparen.
Masterclass coorganitzada per EÒLIA Centre Superior d’Art Dramàtic, la Fundació SGAE, a través del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya, i Taller de Músics
Escriure melodies boniques
amb Albert Guinovart
Dijous, 20 de febrer de 2025
D’11h a 13h al Taller de Músics (Cendra 24)
Conversa amb el compositor dels musicals “Mar i Cel”, “Flor de nit” o “Scaramouche” entre altres on descobrirem el seu sistema a l’hora de compondre i la seva manera d’afrontar la lletra d’una cançó.
Masterclass coorganitzada per EÒLIA Centre Superior d’Art Dramàtic, la Fundació SGAE, a través del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya, i Taller de Músics
INSCRIPCIÓ CURS 2024-25
Entitats i centres amb descompte: Eòlia CSAD, Taller de Músics, Institut del Teatre, AADPC, AMJM, ESMUC.
S’ofereixen facilitats en el pagament de la matrícula amb fraccionament mensual de la quota.
EDICIÓ ANTERIOR | CURS 2023-2024
MÉS INFORMACIÓ
Eòlia Centre Superior d’Art Dramàtic (CSAD)
C/ Casp 82, baixos
08010 Barcelona
t. 93 319 23 97
WhatsApp: +34 601 613 737
eolia@eolia.cat
Taller de Músics Escola Superior d’Estudis Musicals (ESEM)
C/ Segre, 24-32, 3a planta
08030 Barcelona
t. 93 176 30 63
superior@tallerdemusics.com