“In(Útil)” de la jove companyia l’Absurda ha estat la guanyadora de la Beca Odisseu Eòlia i+D 2020. La companyia està formada per Jordi Casado (director i dramaturg), Neus Soler i Paula Segura (actrius), els tres graduats a l’Eòlia ESAD.

A part, el projecte també el formen Aina Juanet (producció) i Carlota Masvidal (escenografia). “In(Útil)”, segons explica la companyia, vol ser una reflexió sobre la necessitat de la creença. La utilitat de les històries davant un sistema que durant molts anys les ha desacreditat però alhora les ha explotat per al seu benefici. Un espectacle que retorni als mites i les històries el seu poder per enfrontar-nos al pànic (ni que sigui per una estona!) per després tornar-los a deixar al traster, fins que els tornem a necessitar.

Com a companyia han tirat endavant projectes com “Viva” (Festival Píndoles, setembre 2020) o “Temps Mort”. A més a més, Jordi Casado i Neus Soler ja van estrenar “Correspondència” al Teatre Eòlia durant la Mostra de Creadors Emergents de l’octubre de 2018.

Un dels objectius principals de la Beca Odisseu Eòlia i+D és donar suport a les companyies emergents del país per a la creació, difusió i exhibició dels seus nous espectacles. En definitiva, ajudar a les companyies a fer el seu recorregut progressiu per a consolidar-se. Per aquest motiu, en aquesta edició “In(Útil)”, com a projecte guanyador de la Beca Odisseu, rebrà una dotació econòmica de 5.500 € (per a la producció i exhibició), una cessió d’espai per a assajos als Espais de Creació Eòlia i+D, i una residencia tècnica al Teatre Eòlia de dues setmanes que finalitzarà amb una primera presentació pública a l’abril del 2021. Com a novetat, i per a la seva vinculació al projecte Eòlia i+D, la Beca oferirà també acompanyament i assessorament en el procés de producció de l’obra. Així doncs, la comissió de valoració formada per Pablo Ley, Josep Galindo, Joan Yago, Jordi Bordes, Júlia Faneca i Anna Espunya no es desvincula del projecte sinó que l’acompanyarà en el procés d’assajos i muntatge fins a l’estrena.

Aquest juliol la Beca Odisseu va tancar la seva convocatòria amb 93 projectes. Davant d’aquest èxit de participació i per tal de disposar del temps necessari per a llegir amb cura els projectes, es va decidir posposar la resolució de la companyia beneficiaria de la beca al setembre.