HB Studio, una de les institucions originals de formació teatral de Nova York, s’ha unit amb l’Escola Superior d’Arts Escèniques amb seu a Barcelona, Eòlia ESAD, per establir un intercanvi d’estudiants i realitzar un projecte teatral conjunt amb estudiants seleccionats d’ambdues institucions.

Després de la seva transició a la formació virtual, HB Studio va aprofitar l’oportunitat per establir ponts entre la comunitat internacional i establir un intercanvi mutu de treball a l’espai online.

Una exalumna d’Eòlia i d’HB Studio, l’actriu catalana i actual docent d’HB Studio, Maria Fontanals, va iniciar l’associació entre les dues organitzacions.

“L’art no té fronteres”, va dir Fontanals. “Com que parlo amb fluïdesa el castellà, el català, el francès i l’anglès, he entès el valor d’una visió del món multilingüe i multicultural. Tenir aquesta associació construirà una comunitat artística forta que no té fronteres”.

Dos docents i dos estudiants de cada institució col·laboraran junts en un projecte teatral tutoritzat, creat i dirigit pels estudiants i que culminarà amb una presentació final. Els professors d’Eòlia, Alexandre Fons i Mariona Esplugues, i les estudiants Clàudia Hernández i Sara Font, es van unir als membres de la facultat HB Paul Pryce i Ben Mehl, i als estudiants Meytar Zehavi i Jandel Camilo, per començar a treballar en el projecte el mes passat.

Josep Galindo, el director d’Eòlia ESAD, va imaginar el projecte com una oportunitat per als artistes per desenvolupar material original a través d’una llibertat creativa sense impediments i una tutorització generosa.

“Volem donar molt espai perquè es desenvolupin idees”, va dir Galindo. “No sabem cap a on ens portarà aquest viatge, més aviat el descobrirem pel camí”.

Mitjançant el procés de compartir i generar material, el conjunt donarà forma a una peça creativa i es presentarà al públic de les dues institucions, quan els artistes considerin que està a punt de ser mostrada.

“Nosaltres, com a mentors del professorat, hem evitat ser prescriptius sobre el que creiem que hauria de ser”, va dir Mehl sobre el projecte.

A més del projecte teatral tutoritzat, HB Studio i Eòlia ESAD han establert un intercanvi internacional gratuït entre cinc estudiants. Els estudiants d’HB Studio, Chase Ramsey, Anna Cherkezishvili i Gem Nelson, van començar a participar l’11 de febrer en una classe online d’escenificació i direcció escènica de 14 setmanes, dirigida per Josep Galindo, amb altres estudiants de l’escola Eòlia ESAD.

En l’assignatura s’explora tot el procés de preparació d’un director que ha de començar a treballar en una obra teatral, explorant llenguatges escènics i sistemes d’anàlisi. Els estudiants trien una obra de teatre i dissenyen una posada en escena per al projecte. Els tres van ser seleccionats entre un grup de 20 estudiants d’HB Studio que havien sol•licitat l’oportunitat de participar-hi.

“El curs és emocionant”, va dir Gem Nelson. “Està ple d’una gran quantitat d’informació inestimable amb un enfocament sòlid i fonamentat en el procés de direcció”.

Entre els estudiants seleccionats d’Eòlia ESAD hi ha Adriana Galicia i Mariona Esplugues. Les dues estudiants participaran en un laboratori de creació de teatre multilingüe amb 14 estudiants d‘HB Studio. Aquest laboratori és una reinterpretació col·lectiva i contemporània de “Un enemic del poble” de Henrik Ibsen, amb el professor d’HB Studio Pablo Andrade, i que acabarà en una presentació final del treball en format online.

SOBRE HB STUDIO

HB Studio és una organització sense ànim de lucre que dóna suport a la pràctica vigorosa i duradora en les arts teatrals, basada en una base sòlida de formació pràctica. L’estudi es va concebre com un lloc on els artistes en totes les etapes de la seva carrera podrien continuar treballant i entrenant-se entre compromisos, recolzats i desafiats pels seus col·legues amb més experiència, en un espai lliure de pressions relacionades amb l’èxit comercial. HB Studio està obert a qualsevol persona amb un gran interès pel teatre i les seves disciplines relacionades. Els seus estudiants, professors i antics alumnes formen una vibrant comunitat d’actors, dramaturgs i directors.

La comunitat d’alumni d’HB Studio inclou alguns dels reconeguts actors americans de teatre i cinema, com Christopher Abbott, F. Murray Abraham, Debbie Allen, Carroll Baker, Susan Batson, Matthew Broderick, Tisa Chang, Stockard Channing, Billy Crystal, Robert DeNiro, Faye Dunaway, Katie Finneran, Lee Grant, Whoopi Goldberg, Hal Holbrook, Christine Lahti, Jessica Lange, Linda Lavin, John Leguizamo, Jack Lemmon, Romulus Linney, Kenneth Lonergan, Anne Meara, Bette Midler, Liza Minelli, Leonardo Nam, Alfredo Narciso, Dael Orlandersmith, Juan Pablo de Pace, Al Pacino, Sarah Jessica Parker, Amanda Peet, Andre Royo, Mercedes Ruehl, Molly Shannon, Barbra Streisand, Jerry Stiller, i John David Washington.

Nota de premsa publicada per HB Studio el dimecres 17 de març de 2021.